BOSNIE - HERZEGOVINA

 

ECMM (European Community Monitoring Mission)

U ziet het werk van de militairen van de ECMM in hun witte uniform. Vooraf gegaan door een breefing onderzoeken ze diverse plaatsen en situaties. Hun eerste verblijf is in Ljublijana, de hoofdstad van Slovenie. Later verhuizen ze naar Zagreb. U ziet hun terugkeer per Fokker F60 en de medailleuitreiking door minister van defensie Ter Beek. U ziet ook hoe de stad Dubrovnik vanuit zee en vanuit de lucht onder vuur wordt genomen. Voorafgaand aan de beelden van de ECMM-ers ziet u een Britse reportage over het Joegoslavie sinds de 2e Wereldoorlog die ze voor hun uitzending te zien kregen (helaas geen al te beste kwaliteit).
(duur 60 minuten)

 

SARAJEVO 1992

De belegering en beschietingen op de hoofdstad van Bosnie-Herzegovina waren langdurig en intens. Deze reportage laat de alle gruwelijke aspecten van de oorlog zien. Het merendeel van de bewoners van Sarajevo zijn moslim. De Serviërs hebben hun tanks in een dodelijke greep rondom de stad gepositioneerd. (incl. UNPROFOR-song. Deze eerste 5 minuten hebben slecht beeld),
(duur 69 minuten)

 

BOSKO EN ADMIRA

Bosko en Admira zijn een verliefd stel. Hij is Serviër en zij moslim. Ze besluiten Sarajevo te ontvluchtten maar worden door snipers doodgeschoten in ‘niemandsland’ Hun dode lichamen bleven een week liggen en werden daarmee symbolen voor de waanzin van de oorlog.
Verder ziet u dat een dag na de zware granaatontploffing op de markt van Sarajevo de NATO eindelijk begint met zijn lucht- en mortieraanvallen.
(duur 37 minuten)

 

UNPROFOR (DEEL 1)

Het 101 Verbindingsbataljon was het eerste Nederlandse bataljon in Bosnië-Herzegovina. We zien de ouderdag van de eerste rotatie, het laden van de treinen, de reis naar Zagreb, kamp Pleso, aankomst in Sarajevo. Het bezoek aan sector Noord met het Pools, Nigeriaans en Deens bataljon welke ook minister Ter Beek bezoekt. Verder een blik in de stad Sarajevo en de situatie in het Rainbow Hotel.
(duur 67 minuten)

 

UNPROFOR (DEEL 2)

Het vervolg op UNPROFOR (DEEL 1)
Op weg naar Sector Zuid. We zien het Tjechische, het Franse en het Keniaanse bataljon. In Sector Oost ontmoeten we het Belgische en het Russische bataljon. We zien hoe Sarajevo onder vuur wordt genomen. Na een verblijf in de schuilkelders wordt uitgeweken naar Belgrado. Via Zagreb op weg naar Sector West met het Canadees, Argentijns en Jordanees bataljon.
(duur 83 minuten)

 

UNPROFOR (DEEL 3)

Het vervolg op UNPROFOR (DEEL 1 en DEEL 2)
Deze DVD staat in het teken van het afscheid nemen. We zien de nieuwe VN-militairen arriveren in kamp Pleso. Er worden diverse medalparades, en bagagechecks gehouden. De Chef Defensiestaf komt en bezoekt vele posten. HQ gaat terug naar Sarajevo en we zien de restanten van het Rainbow Hotel en andere beelden van een desolate stad. Tenslotte de medaille-uitreiking door generaal Couzy in Nederland.
(duur 74 minuten)

 

UNPROFOR (DEEL 4)

Deze DVD staat geheel in het teken van het Rainbow Hotel. De militairen van UNPROFOR hebben hier hun hoofdkwartier gevestigd. De beschietingen op de stad Sarajevo worden heviger en komen ook dichterbij. Inmiddels verblijft men in de kelders en wordt werken onmogelijk. Na hevige beschietingen wordt het hotel meerdere malen getroffen en wordt besloten tot evacuatie naar Belgrado. Ondanks de soms matige kwaliteit van de beelden een must voor iedereen die er dienst heeft gedaan.
(duur 61 minuten)

 

GORAZDE EN ANDERE ONDERHANDELINGEN

Vanaf 20-04-94 t/m 29-06-94 zien we (matige kwaliteit) beelden van de strijd om Gorazde en andere ‘save areas’ Na Gorazde zien we de strijd op andere plaatsen weer oplaaien. De Serven hebben 70% van Bosnië in handen. Via moeizame onderhandelingen proberen de betrokkenen tot een compromis te komen die er tot moet leiden dat de Bosnisch / Kroatische Federatie 51% krijgt en de Serven 49%. Er zijn beelden uit Srebrenica, Brcko, Lukovac, Mostar, Tuzla, Doboj, Gladanj enz. Ook president Clinton en Jeltsin bemoeien zich ermee. Uiteindelijk komt er een staakt het vuren. Ook bezoekt premier Lubbers de Nederlanders in Split en Busovaca.
(duur 65 minuten)

 

SARAJEVO 1994

Het UNMP-peloton bestond uit Fransen, Egyptenaren, Oekraïners en 1 Nederlander en hield zich hoofdzakelijk bezig met de strijd tegen de zwarte handel en mensensmokkel. Willem Wieman maakte deel uit van deze vooruitgeschoven eenheid en filmde zijn werkzaamheden. We zien een verlaten Sarajevo in winterse omstandigheden. We horen constant de beschietingen van mortieren en geweervuur. Hij verbleef eerst in het bekende PTT-gebouw maar verhuisde later naar een permanente portocabine op de luchthaven. We zien zijn patrouilles over ‘Sniper Alley’ van een naar de Aerodrom Sarajevo maar ook hoe hij zelf op deze luchthaven werd beschoten.
(duur 69 minuten)

 

BOSNIE 1994

De eerste 34 minuten van deze film gaat over de plaats Srebrenica in 1994. Vervolgens ziet u geheel Bosnië in hetzelfde jaar. Videobeelden voeren u naar Zagreb, naar kamp Pleso, de weg van Zagreb naar Split, van Split naar Busovaca, verder beelden van Makarska, Prozor, Busovaca, Travnik, Lukavac, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Medjugorje, Sisac, Petrinje, Plevice (watervallen), Josjipol, Dubrovnik en weer terug naar Srebrenica. De beelden zijn helaas soms van slechte kwaliteit.
(duur 96 minuten)

 

1 (NL) SUPPORT COMMAND LUKAVAC

U ziet een klein overzicht van het verblijf in de zomer van 1994 op de cokesfabriek in Lukavac. Kent u de muurschilderingen nog in bar ´de Kolenkit´? U ziet beelden van het helidetachement, en de bezoeken van de minister van defensie, Ter Beek en premier Lubbers. Verder ziet u hoe Koninginnedag wordt gevoerd en speelt een voetbalteam van Support Command tegen een plaatselijke club. In het tweede deel, welke is opgenomen in de maand januari 1995, krijgt u uitgebreide beelden van het troosteloze kamp in winterse omstandigheden te zien.
(duur 61 minuten)

 

VAN LUKAVAC NAAR SPLIT NAAR LUKAVAC (1)

We zien een Nederlandse vrachtwagen op zijn kant in de berm liggen maar gelukkig loopt het goed af. Het konvooi vervolgt zijn weg maar de omstandigheden worden slechter en slechter. Dikke pakken sneeuw op de weg en routes die soms over goede wegen maar vaak ook over niet meer dan geitenpaden gaan. De haarspeldbochten in de bergen maak ‘vaker steken’ soms noodzakelijk. Hoe dichter we bij de Kroatische kust komen des te beter worden de wegen en het klimaat. Voor iedere chauffeur was het avontuurlijk rijden en daarom is deze DVD een prima herinnering voor wie ‘deze route nog eens wil rijden’.
(duur 50 minuten)

 

VAN LUKAVAC NAAR SPLIT NAAR LUKAVAC (2)

Een vervolg op de vorige DVD
(duur 39 minuten)

 

VAN LUKAVAC NAAR SPLIT NAAR LUKAVAC (3)

Het laatste deel van deze ritten
(duur 65 minuten)

 

OMARSKA

Satko Mujagic was soldaat in het Joegoslavische leger maar deserteerde. Hij kwam in het kamp Omarska terecht en onderging daar de gruwelijkheden. Hij vluchtte uiteindelijk naar Nederland, werkte als tolk en werd ambtenaar voor de IND. Dusko Tadic verscheen voor het Joegoslavië Tribunaal i.v.m. zijn rol in het beruchte concentratiekamp Omarska. Hij werd de eerste verdachte die door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag werd veroordeeld.
(duur 96 minuten)

 

UNPROFOR 1995 (SPLIT EN TROGIR)

Twee marechaussees waren in 1995 geplaatst op het teruggetrokken HQ van UNPROFOR te Split en maakten deel uit van de CPM OFFICE BHC. Men verbleef in hotel Medena waar ook honderden vluchtelingen tijdelijk waren ondergebracht. U ziet uitgebreid de omgeving van Split en Trogir, het werkverblijf op het kamp in Split, een vlucht met een Transall en de medaille-uitreiking. Verder vooral veel hun persoonlijke ervaringen. De film is gemaakt door een Franse gendarme en dus ook Frans gesproken.
(duur 58 minuten)

 

SREBRENICA DUTCHBAT III DEEL 1

In deze film de beelden zoals de militairen van Dutchbat III zelf hun uitzending hebben ervaren. We zien uitgebreide beelden van de compount Potocari en de dagelijkse werkzaamheden. In dit deel ook beelden van de OP-en in het noordelijke gedeelte van de enclave. Tevens bezoekt Z.K.H. Prins Willem – Alexander Dutchbat III. De eerste maanden bleek het een redelijk normale uitzending te zijn. De weersomstandigheden konden in korte tijd sterk veranderen.
(duur 90 minuten)

 

SREBRENICA DUTCHBAT III DEEL 2

Vervolg van deel 1. Nogmaals de voortgaande werkzaamheden op de compount en tevens beelden van de zuidelijke OP-en. Wel namen de beperkingen toe (geen diesel meer enz.) en eveneens de spanningen. Tussen 11 juli 1995 en 16 juli 1995 werd alles anders. Duizenden moslims vluchtten naar de compount. De Serviërs nemen de enclave in en Dutchbat III stond machteloos omdat de beloofde luchtsteun uitbleef. In tussentijd vermoordden de Serviërs 7.500 mannen uit de enclave. Achteraf had alles anders gemoeten maar dat is achteraf. Dit zijn vooral beelden van een uitzending die er bijna opzat maar opeens anders uitpakte dan ooit gedacht.
(duur 90 minuten)

 

SREBRENICA A CRY FROM THE GRAVE

Deze uitgebreide documentaire over de val de enclave Srebrenica geeft een goed beeld wat er zich heeft afgespeeld. Srebrenica ligt slechts 15 km van Servië en in 1992 kwam de oorlog ook hier. In 1995 zijn er 60.000 mensen die moesten proberen te overleven onder het toeziende oog van Dutchbat III. De VN verklaard het stadje tot save area maar dat bleek een loze belofte. Tussen 8 juli en 16 juli 1995 valt de enclave en vond de grootste genocide in Europa plaats sinds de 2e Wereldoorlog. Luchtsteun bleef uit en Dutchbat werd geconfronteerd met onoverkomelijke problemen. In paniek vluchtten 23.000 mensen naar de Nederlandse basis in Potocari. Tussen 12 en 16 juli werden 7.500 moslims door de Serviérs vermoord.
(duur 100 minuten)

 

DE VAL VAN SREBRENICA

De VN beloofde een ‘safe area’ maar wist op voorhand al dat het dit niet kon waarmaken. De 450 Dutchbatters waren te licht bewapend maar er speelden ook andere motieven. De speciale afgezant van de secretaris generaal van de VN in Bosnië Y. Akshi en de militaire bevelhebber, de Franse generaal Janvier alsmede andere hoofdrolspelers zoals Mladic komen in beeld. Geheime informatie kwam langzaam boven tafel. Zelfs president Chirac speelde een directe rol. In deze documentaire ziet u vooral (achteraf) de militaire en politieke besluitvorming.
In een epiloog ziet u de ministers Van Mierlo, en Voorhoeve als ook premier Kok. Een eigen onderzoek door de VN bleek niet mogelijk omdat de Fransen dit zouden blokkeren met een veto.
(duur 50 minuten)

 

SREBRENICA TERUG NAAR ZAGREB

In verschillende reportages wordt belicht hoe het de Nederlandse VN-ers vergaat en vraagt men zich af wat er met de achtergebleven mannen van Srebrenica is gebeurd. De spanning in Zepa neemt meer en meer toe en we zien hoe de eerste vluchtelingen aankomen in Tuzla. De militairen van Dutchbat III kunnen eindelijk Potocari verlaten. In Londen is een politieke conferentie over hoe het nu verder moet. Het Nederlandse konvooi heeft oponthoud op de grens van Servië naar Kroatië maar komt eindelijk in Zagreb aan.
(duur 72 minuten)

 

SREBRENICA VAN PLESO NAAR SOESTERBERG

De politieke en militaire top verwelkomt o.l.v. Z.K.H. Prins Willem – Alexander de Nederlanders op het kamp Pleso. De lkol. Karremans en generaal Couzy geven een persconferentie. Er zijn diverse interviews met militairen op het kamp in Zagreb. Ook premier Kok geeft zijn visie. Tenslotte bedankt de Franse generaal Janvier Dutchbat III voor zijn goede inzet. Eindelijk is er de vlucht naar huis en de aankomst op vliegveld Soesterberg. Zelfs op Soesterberg was de ontvangst chaotisch maar spontaan. Iedereen was blij eindelijk thuis te komen.
(duur 66 minuten)

 

SREBRENICA OBSERVATIONPOST FOXTROT

In deze documentaire vertellen soldaten die met zijn zevenen de OP-Foxtrot bemanden hoe ze daar moesten leven en werken. De situatie werd steeds nijperder en gevaarlijker en ze kregen opdracht om tijdens een vuurpauze de OP te verlaten en naar Potocari te rijden. Onderweg worden ze tegengehouden door een boerenfamilie die niet wilde dat ze gingen vertrekken. Een van deze mensen gooide plotseling een handgranaat naar hun voertuig die soldaat Raviv van Renssen het leven kostte.
(duur 34 minuten)

 

SREBRENICA DUTCHBAT MISBRUIKT

In deze reportage wordt teruggekeken met ex-minister Joris Voorhoeve die nu verklaarde dat hij had moeten aftreden. Hij verteld dat de enclave in feite al in 1993 gevallen was omdat Srebrenica onverdedigbaar was. Nederland is misbruikt door Engeland en de Verenigde Staten omdat zij inlichtingen hadden die Nederland niet had. De daders zijn natuurlijk de Serviërs. Ook een gesprek met generaal Couzy die tijdens de val de hoogste bevelhebber was en met mensen uit het publiek. Met een Dutchbatter en een vluchteling werd 10 jaar later teruggegaan naar Srebrenica.
(duur 68 minuten)

 

GENERAAL VAN SREBRENICA

Milenko Zivanovic was de rechterhand van generaal Mladic en liep samen met hem Srebrenica binnen nadat de enclave was veroverd. Zijn opvolger generaal Kristic is inmiddels door het Joegoslavie Tribunaal veroordeeld tot 46 jaar gevangenisstraf voor de genocide die zij aanrichtten. Zivanovic voelt zich er totaal niet verantwoordelijk voor omdat hij alleen maar bevel had gegeven om de moslimsenclaves van elkaar te scheiden. Hij was het hoofd van het Drinakorps en zou immers met pensioen gaan. Operatie Krivaja 95 was echter wel door hem ondertekend.
(duur 34 minuten)

 

LKOL KARREMANS ONDERHANDELINGEN

De Bosnisch Servische generaal Mladic beloofde lkol Karremans een veilige aftocht voor zijn mannen en dat iedereen weg mag wanneer de moslims hun wapens hebben ingeleverd. Karremans wilde koste wat koste zijn 30 gevangen genomen Dutchbatsoldaten direct vrij hebben. U ziet het ‘interview’ tussen Mladic en Karremans. De mannen en vrouwen worden gescheiden onder het oog van Dutchbat. Hasan Muhanovic die er als tolk werkte, vertelt over het feit dat 6.000 mensen (waaronder zijn familie) onder druk de basis moesten verlaten.
(duur 40 minuten)

 

SREBRENICA MONUMENT VAN ONVERWERKT VERDRIET

Tien jaar na de val van de Srebrenica ging Hans Thijsen terug naar de enclave. Hij maakte als sergeant majoor deel uit van Dutchbat III tijdens de val. Terug in de enclave bezoekt hij HQ in Potocari. Hij ontmoet gezamenlijk een Bosnische moeder, een Bosnische man en een Serviër die alle drie familieleden verloren tijdens de oorlog. Wie was er nu echt verantwoordelijk voor het drama dat nooit had mogen gebeuren. Het eindoordeel is dat de grote landen nooit een resolutie hadden mogen aannemen die via allerlei compromissen tot stand was gekomen. Hierdoor konden misdadigers hun gang gaan.
(50 minuten)

 

SREBRENICA 10 JAAR LATER

Toen de oorlog uitbrak vluchtten duizenden moslims naar Srebrenica. 40.000 Mensen probeerden er te overleven doch in juli 1995 namen de Serviërs de stad in. Drie dagen later waren er 8.000 doden. Hasan Muhanovic werkte als tolk voor Dutchbat en moest zijn familie van de basis wegsturen. Hij heeft ze nooit weer gezien. Hij klaagde de Nederlandse staat aan en wil van het gerechtshof een uitspraak over de schuldvraag. Tien jaar later zien we Srebrenica en zijn bewoners opnieuw. 80% is werkloos in de nu Servische stad. We zien tevens werkzaamheden van het identificatieproces in Tuzla en de door Hasan georganiseerde herdenking die door Bill Clinton werd bezocht.
(duur 50 minuten)

 

INTERNATIONAL POLICE TASK FORCE

DIPLOMAAT IN BOSNIE

In deze reportage volgen we opperwachtmeester Hans Toet van de Koninklijke Marechaussee gedurende zijn werkzaamheden voor de I.P.T.F. Hij is monitor bij de plaatselijke politie, spreekt met de lokale politiechefs en bezoekt een gevangenis.
Verder zien we hoe lkol. Ronald Dongor van de KMar de politiechefs informeert en waarneemt ter voorbereidingen op de verkiezingen.
(duur 49 minuten)

 

IFOR 1995

Na het akkoord van Dayton op 19-11-1995 werd UNPROFOR afgelost door IFOR (Implementation Force). Deze reportage geeft een goed beeld van de werkzaamheden tijdens winterse omstandigheden van de bijna 2000 Nederlandse militairen in het centrale Bosnië. Alle plaatsen waar Nederlandse militairen zijn, worden aangedaan.
(duur 58 minuten)

 

IFOR 1996

Na het akkoord van Dayton op 19-11-1995 werd UNPROFOR afgelost door IFOR (Implementation Force). Deze reportage geeft een goed beeld van de werkzaamheden tijdens de zomerse omstandigheden van de bijna 2000 Nederlandse militairen in het centrale Bosnië. Alle plaatsen waar Nederlandse militairen zijn, worden aangedaan.
(duur 58 minuten)

 

MOSTAR (West-Europese Unie) LK

Direct na afloop van de oorlog in 1995 lag de stad Mostar in puin. 15 Marechaussees maakten deel uit van de 1e rotaite van deze missie onder auspiciën van de West-Europese Unie met als doel de Kroatische en Bosnische politie opnieuw samen te laten werken in deze stad. Buiten de vele beelden van de stad Mostar zijn er ook beelden van Medjugorje Kravica, Imotski, Blagaj, Dubrovnic, Split enz.
(duur 84 minuten)

 

MOSTAR (West-Europese Unie) MF

Net als bovenstaande DVD maakte een andere collega eveneens opnames van zijn verblijf in deze zwaar getroffen stad. Ook nu ziet u beelden van de verblijfplaats Medugorje, hotel Ero, hotel Pax enz. Van Lucky Luca in Split, het feest n.a.v. het 180 jarig bestaan van de Koninklijke Marechaussee, het vertrek vanuit Split en de aankomst op Soesterberg.
(duur 67 minuten)

 

MOSTAR (Een brug tussen oost en west)

De Stari Most (oude brug) was het symbool voor het toen nog verenigde Joegoslavië. De vernietiging van de in 1566 gebouwde brug op 9 november 1993 was niet alleen een schok voor de inwoners van Mostar maar voor alle inwoners van het voormalige Joegoslavie. In deze reportage een beeld van de wederopbouw van de Stari Most.
(duur 51 minuten)

 

SFOR 1

Met de komst van SFOR eind 1996 neemt de NAVO de taak over van de Verenigde Naties. De taak is het controleren en desnoods met geweld afdwingen van de stabiliteit zoals werd afgesproken in de Dayton-akkoorden. SFOR werkt in de sector Zuid-West onder Engelse commando. We zien beelden van het HQ in Sarajevo, van Sisava, Novi Travnik, Knesevo, Vitez, Busovaca en Split. Door een noodlottig ongeval met een YPR in de buurt van Zenica kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakten zeven gewond.
(duur 43 minuten)

 

 

SFOR 2

De militairen van IFOR moesten zorgen dat het rustig werd in Bosnië-Herzegovina. SFOR (Stabilisation Force) moest er zorg voor dragen dat het rustig bleef.
Deze reportage laat zien dat er in Bosnië een begin is aan herstel en wederopbouw. Ruim 1300 Nederlandse militairen maken in de zomer van 1997 deel uit van SFOR. We zien de Nederlanders werken in Sarajevo, Sisava, Novi Travnik, Knesevo, Obodnik, Jajce, Vitez, Busovaca en Split.
(duur 38 minuten)


 

SFOR BUSOVACA + THUISFRONTDAG

U ziet beelden van het Contingentscommando SFOR in Busovaca eind 1997. Iemand van S05 filmde onder meer: de wacht en bunker OP-1 en het werk van het herstelpeloton zoals het onderhoud aan radio’s, aggregaten, en voertuigen. Tevens de bevoorrading en klasse III. Het tweede gedeelte is gefilmd tijdens de thuisfrontdag van deze militairen te Soesterberg.
(duur 44 minuten)

 

SFOR 2 (HF)

Van juli 1997 t/m januari 1998 maakte Hugo Floor deel uit van SFOR 2 en filmde zijn verblijf. De beelden beginnen bij het vertrek uit Eindhoven en voeren u via Split door heel Bosnië-Herzegovina. U ziet veel beelden van zijn patrouilles onderweg en die gaan langs en door Sarajevo, Busovaca, Zenica, Sisava, Travnik, Gorni Vakuf, Prozor, Knesevo Bugojno, Duboi, Tuzla, Vitez, Banja Luka, Jajce, Kupres, Livno, Jablanica, Potoci, Mostar. Vooral dus veel beelden van het land. Hij filmde het door oorlog gehavende land en sprak zelf het commentaar in. Het prachtige landschap filmde hij zowel in zomerse als in winterse omstandigheden.
(duur 104 minuten)

 

SFOR 2 (PV) S06

Patrick Vlugt maakte deel uit van de KMar (rotatie S06). Ook hij filmde zijn verblijf. Net als bovenvermelde DVD (SFOR 2 HF) laat ook hij veel van het landschap zien. De weersomstandigheden zijn slecht. Verder zien we Britse militairen een wedstrijd houden wie het snelst een Chinook voort kan trekken. Doch vooral de dagelijkse werkzaamheden komen in beeld zoals een speedguncontrole en een onderzoek waarbij een SFOR-vrachtwagen in de sloot is beland.
(duur 51 minuten)

 

UNIPTF MOSTAR EN JABLANICA

Videobeelden gemaakt tijdens het verblijf van marechaussees die in 1997 deel uit maakten van de UNIPTF(United Nations International Police Task Force) in de stad Mostar. Het zijn privéopnames die een goede indruk geven van de stad Mostar en zijn omgeving. Tevens beelden die gemaakt zijn in 2002 door UNIPTF-ers in Jablanica en omgeving. We zien de route Jablanica Mostar alsmede beelden van de stad Mostar vijf jaar later.
(duur 60 minuten).

 

INTERNATIONAL POLICE TASK FORCE (TB)

Opperwachtmeester Tjeerd Boomsma en zijn collega’s
maakten deel uit van de U.N.I.P.T.F. en verbleven van augustus 1997 t/m februari 1998 in Kula-station te Sarajevo. We zien meerdere reisroutes van en naar hun werk, de totaal vernietigde wijk Dobrinja, het nog steeds aanwezige mijnengevaar, de contingentsdag in Sarajevo en het uiteindelijke vertrek naar huis.
(duur 58 minuten)

 

VUKOVAR

We zien een reportage uit 1991 van de Kroatische televisie over de stad Vukovar tijdens het beleg en de verovering van de stad. Alle tragedie die men maar kan bedenken, gebeurt en de stad wordt volledig in puin geschoten. Eind 1997 komen de eerste Kroaten terug naar Vukovar en nu moeten de meeste Serviërs vluchten. We zien een verdreven Servisch echtpaar dat in een huis in Vukovar terecht is gekomen en nu na vijf jaar plaats moet maken voor de oorspronkelijke Kroatische bewoners. Hoe moet het nu verder met hen. Het betreft nog niet eens zozeer de onderlinge haat maar er is, ook voor bemiddelaar Max van der Stoel, een onoplosbaar huizenprobleem.
(duur 69 minuten)

 

SFOR 3

We zien de aankomst in Split, en de werkzaamheden in Novi Travnik van het Alfa-team en personeel werkzaam bij de verbandplaats. In Brancovac bevindt zich een mortieropsporingsbatterij. Vervolgens bekijken we Sisava waar zich de staf van het mechbat bevindt. Ook zien we het herstelpeloton, het mortierpeloton, de E.O.D., de Forward Air Controllers, een geniecompagnie en mariniers. In Knesovo is het B-team van het mechbat ondergebracht in een voormalige graanfabriek. In Busovaca zijn de logistieke compagnie, genie, het bevotransportpeloton, contco en de Kmar ondergebracht. Ten slotte kijken we in Sarajevo (kamp Butmir) naar de werkzaamheden van de diverse staven. De beelden zijn opgenomen in de winter van 1998.
(duur 41 minuten)

 

SFOR 3 (ADW)

Albert de Wit maakte deel uit van SFOR 3 en verbleef van januari tot augustus 1998 in Bosnië. Hij filmde zijn aankomst in Trogir en zijn verblijfsomstandigheden in Busovaca. Maar er was natuurlijk meer. Travnik, Sisava, Knesevo zijn de voor Nederlanders bekende plaatsen maar Albert filmde vooral tussen deze plaatsen in. Zo zijn er uitgebreide beelden van al zijn patrouilles door het prachtige land waarin bij elke rit de gevolgen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar zijn. Ahmici is het meest bekend geworden voorbeeld maar ook Vitez en Zenica komen aan bod. Uitgebreide beelden zijn er van ‘Hotel Nunspeet’ in het kamp te Busovaca.
(duur 60 minuten)

 

SFOR 4

Een maand voor de verkiezingen verblijven ruim 1300 Nederlandse militairen in Bosnië in de sector zuidwest onder Engels commando. Ze lopen veel sociale patrouilles en winnen inlichtingen in. Het uitdelen van speciale kranten helpt daarbij. Vluchtelingen komen langzaam weer terug. We zien de vele verschillende taken van de Nederlanders waaronder het werk van de Forward Air Controllers maar ook het herstel aan de route Clog door militairen van de genie. Er zijn beelden van Split, Novi Travnik, Vitez, Sisava, Knesevo, Obodnik, Busovaca en Butmir in Sarajevo. Ze zijn gemaakt in de zomer van 1998.
(duur 41 minuten).

 

SFOR 5

We zien de werkzaamheden van de militairen die deel uit maken van SFOR in zware omstandigheden tijdens de winter van 1998 / 1999. We zien de aankomst in Split op Lucky Luca. Verder het C-team in Novi Travnik waar een brand vele tenten vernielde, het kamp Butmir van het HQ in Sarajevo, we gaan naar Sisava waar het Mechbat en de Crowd & Riot Control is ondergebracht. Ook zien we het team in Obotnik en het B-team in Knezevo. En ten slotte zien we hoe de militairen van de logistiek en het Contco hun werkzaamheden doen in Bussovaca.
(duur 33 minuten)

 

SFOR 6

Deze film geeft een beeld van de werkzaamheden en leefomstandigheden van vele diverse eenheden in Bosnië. U ziet o.a. beelden van HQ SFOR in Sarajevo, het hospitaal in Sipovo en werkzaamheden van de SFOR-militairen in Busovaca, Sisava, Knesevo, Obodnik en Novi Travnik. De uitzending van deze militairen vond plaats in de zomer van 1999.
(duur 47 minuten)

 

ROGATICA UNITED NATIONS INTERNATIONAL POLICE TASK FORCE

Jacob Terpstra maakte in 2000 als wmr I van de KMar deel uit van de UNIPTF in Bosnië. Zijn standplaats was Rogatica in de zelfuitgeroepen Republika Srpcka. U ziet beelden van Rogatica en zijn prachtige landelijk omgeving. Natuurlijk zijn er ook beelden van Sarajevo. Vervolgens gaat hij naar Dubrovnik. Dan zijn er beelden van Nevo Zitoci, van de contingentsdag waar de UNIPTF- medaille wordt uitgereikt en van de terugvlucht naar Nederland met een Hercules C-130.
(duur 87 minuten)

 

SFOR 7 (2000)

Er verblijven ruim 1.300 Nederlandse militairen in Bosnië-Herzegovina. Ze werken in de sector zuid-west en op de diverse staven. Deze beelden laten u hun werkzaamheden zien. Na aankomst in Split ziet u vervolgens in winterse omstandigheden het multinational hospital in Sipovo, het contingentscommando in Busovaca, de NSE en SFOR HQ in Sarajevo en de diverse teams van het 13 gemechaniseerde bataljon in Obodnik, Knesevo, Sisava en Novi Travnik.
(duur 37 minuten)

 

SFOR 8

De beelden van SFOR 8 staan vooral in het teken van vele veranderingen, het opbouwen en de ontmanteling van de diverse bases. De dagelijkse werkzaamheden omvatten het ‘showing the flag’, sociale patrouilles en het verzamelen van inlichtingen. Dit alles om de stabiliteit van het land te garanderen. Ook het werk in het kader van de CIMIC wordt steeds belangrijker. De bases Obodnik, Knesovo en Sisava werden afgebroken. Verder zien we beelden van de werkzaamheden op Novi Travnik, Busovaca, Banja Luka Sipovo en Butmir.
(duur 43 minuten)

 

SFOR 9 (2001)

Het Nederlandse aandeel binnen SFOR bedraagt ongeveer 1.500 militairen. Inbegrepen zijn Nederlandse staffunctionarissen die individueel werkzaam zijn op diverse NAVO-hoofdkwartieren in het voormalige Joegoslavië. De Nederlandse grondstrijdkrachten, met een omvang van en gemechaniseerd bataljon, een verbindingsondersteuningsbataljon en een National Support Element van de Koninklijke Landmacht, opereren in sector Zuid-West. Het gebied waarvoor zij verantwoordelijkheid dragen, omvat ondermeer de plaatsen Vitez, Novi Travnik en Bugojno. Op 1 januari 2001 werd een detachement van vijf Cougar transporthelikopters operationeel op de basis Divaulje Barracks in Split. Deze film geeft een beeld van de werkzaamheden en leefomstandigheden van de diverse eenheden.
(duur 48 minuten)

 

SFOR KONINKLIJKE MARECHAUSSEE (2001)

Marechaussees die in 2001 deel uit maakten van SFOR hadden een eigen videocamera mee. Ze filmden vooral Bugonjo, Novi Travnik, Banja Luka,Clog, Zagreb, Split en alles wat daar tussen ligt. We zien niet alleen de werkplekken maar ook het begeleiden van zware transporten. Een helivlucht laat talrijke gebieden in Bosnië vanuit de lucht zien. Weer op vaste bodem worden ook andere plaatsen aangedaan zoals Sarajevo, Mostar, Dubrovnik en Split.
(duur 81 minuten)

 

SFOR 10 (2001)

De Stabilisation Force SFOR bestaat inmiddels 5 jaar en de Nederlanders roteren voor de 10e keer. SFOR 10 is de eerste rotatie waarbij Staf 1 NL Gemechaniseerd Bataljon van de Koninklijke Landmacht volledig opereert vanuit Bugunjo. De base is inmiddels uitgegroeid tot een voorbeeld voor alle andere compounds. In deze film komen een breed scala aan locaties en activiteiten aan de orde, waaronder ondersteuning van de wederopbouw, de Quick Reaction Force, de terugkeer van vluchtelingen, de bewaking van wapenopslagplaatsen, schietoefeningen in Glamoc en het helicopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht op de luchthaven Split.
(duur 33 minuten)

 

SFOR 11 (2002)

Deze film geeft een beeld van de werkzaamheden en leefomstandigheden van vele diverse eenheden in Bosnië. U ziet o.a. beelden de UNITPF waarin marechaussees de lokale politie monitoren. Verder beelden van het helidetachement in Split, HQ SFOR in Sarajevo, het National Support Element, het Contingentcommando, CIScie, het hospitaal in Sipovo en werkzaamheden van het CIMIC. De meeste opnames zijn in Bugojno en Novi Travnik gemaakt.
(duur 43 minuten)

 

SFOR 12 (2002)

Deze film geeft een beeld van de werkzaamheden en leefomstandigheden van vele diverse eenheden in Bosnië. Ze maakten deel uit van rotatie SFOR 12 in de zomer van 2002. U ziet o.a. de aankomst in Split. Verder beelden van camp Butmir in Sarajevo. U ziet HQ SFOR en het National Support Element. In Banja Luka is de Multinationale Divisie Zuid-West en in Sipovo bevindt zich het hospitaal. De meeste opnames zijn in Bugojno en Novi Travnik gemaakt. Ook ziet u resultaten van de werkzaamheden van het CIMIC.
(duur 40 minuten)

 


SFOR 14

In de zomer van 2003 vertrekt rotatie SFOR 14 naar Bosnië. We zien hun vertrek en aankomst in Split. Vervolgens zien we hun deployment in de diverse gebieden van de Multinationale Divisie sector west. We zien de militairen van het in Split, in Suica en Bugonjo, Vervolgens in Dunji Vakuf, Novi Travnik, Sipovo, Banja Luka en Sarajevo. We zien hoe de contacten met de lokale bevolking nog steeds in stand worden gehouden maar de bevolking wordt ook voorbereid op een afbouw en vertrek van SFOR. Ook zien we nog eventjes werkzaamheden van het CIMIC en van de EUPM.
(duur 33 minuten)

 

EUFOR 1

Er zijn nog 550 Nederlanders in Bosnië die deel uit maken van EUFOR en vallen onder de Multinationale Task Force North-West. We zien beelden van het hoofdkwartier in Banja Luka, van de supportcompagnie in Bugojno maar vooral van de militairen die werken in Livo, Travnik, Drar, Tomislavgrad, Vitez en Mrocnijgrad. Het zijn zogenaamde LOT-teams wat staat voor Liaison Observation Teams. Doel is het verkennen en ondersteunen van lokale instanties. Ze wonen en werken dus onder de normale bevolking. Ook zien we nog even een Forward Operation Base in Bihac.
(duur 26 minuten)

 

EUFOR 4

Voor het vertrek van deze missie wordt er eerst geoefend ‘Optreden Stedelijk Gebied’ en ‘Lizard Repair’. In Banja Luka zien en horen we over het waarom van deze missie. Militairen die wonen en werken in de LOT-huizen in Drvar, Mrkonjicgrad, Livo en Travnik onderhouden vooral het contact met de lokale bevolking en scholen en stimuleren de bestuurders en andere autoriteiten om initiatieven te nemen. De militairen in Sarajevo begeleiden Bosnië-Herzegovina bij de toekomstige toetreding tot de Europese Unie.
(duur + 45 minuten)

 

EUFOR 4 (MEDAILLE-UITREIKING)

Op 15 december 2006 vond in Zwolle de medaille-uitreiking plaats aan de militairen die deel hebben uitgemaakt van rotatie EUFOR 4.
(duur 17 minuten)

 

BEAUTIFUL PEOPLE

Deze film is een komedie die zich afspeelt in Londen ten tijde van de Bosnische burgeroorlog in 1993 en tijdens de voetbalinterland Engeland – Nederland, voor de meeste Britten een veel belangrijker gebeurtenis. Nadat een Bosniër en een Kroaat uit hetzelfde dorp slaags zijn geraakt in een Londense bus volgt de film een aantal ‘gewone’ Britse gezinnen die op eigen wijze met de oorlog geconfronteerd worden. De chaos en verwarring waarin de Britse gezinnen terecht gekomen zijn, leidt echter tot een onverwacht en harmonieus einde.
(duur minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.

 

BEHIND ENEMY LINES

Een spannende en spectaculaire actiefilm die zich afspeelt tijdens de burgeroorlog van de jaren negentig in het voormalige Joegoslavië. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Wanneer luitenant van de Amerikaanse marine Chris Burnett tijdens een verkenningsvlucht over Bosnië wordt neergeschoten, moet hij vechten om te overleven, uit handen van de vijandelijke Servische strijdkrachten te blijven en alleen terug te keren. Ondertussen probeert de baas van Burnett, tegen de strikte NATO-richtlijnen in, een rebelse bevrijdingsactie op touw te zetten om de Amerikaanse held weer veilig thuis te brengen.
(duur 101 minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.

 

DE ENCLAVE

Een driedelige TV-film waarin de Bosnische Ibro werkte voor Dutchbat tijdens de val Srebrenica en getuige was van de deportatie van zijn familie. In de jaren daarna heeft hij in Nederland een nieuw leven weten op te bouwen als tolk bij het Joegoslavië Tribunaal. Daar wordt hij geconfronteerd met Bokan uit zijn verleden. Een gijzeling is het gevolg. De Nederlandse minister van Defensie reist 4 jaar later met zijn gezin naar Srebrenica waarna de reis uitloopt op een ware nachtmerrie.
(duur 150 minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.

 

NO MAN'S LAND

Een Oscar-winnende film over de absurditeit van de oorlog in Bosnië in 1993. Een Bosnische patrouille wordt wakker tussen de twee frontlinies en alleen Ciki overleeft de schietpartij. Hij verbergt zich in een verlaten loopgraaf in niemandsland. Daar wordt hij geconfronteerd met de naïeve Serviër Nino. UNPROFOR komt voor een zwaar dilemma te staan en is alleen bezig het eigen lijf te redden, en dan is er nog de pers, steeds op zoek naar sensatie.
(duur 95 minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.

 

WARRIORS

Liverpool 1992
Vier Engelse soldaten op verlof staan op het punt hun vreedzaam bestaan te verruilen voor de verschrikkingen van een burgeroorlog. Ze maken deel uit van een van de eerste contingenten, die door de VN zijn uitgezonden naar het oorlogsgebied in Bosnië. Hun doel, is het beschermen van de bedreigde burgerbevolking. In hartje winter weten ze zich gevangen in een verschrikkelijke oorlog vol onvoorstelbare wreedheden en volkerenmoord. Ze zijn zich ervan bewust dat ze hun opdracht nooit zonder offers zullen volbrengen. Een verhaal van gewone mensen, geconfronteerd met de brutaliteit van een waanzinnige oorlog.
(duur 135 minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.

 

WHERE ESKIMOS LIVE

Het is 1995 in een door oorlog verscheurd Bosnië. Etnische zuiveringen en volkerenmoord zijn aan de orde van de dag in dit verwoest land. Sharkey is een onbehouwen Engelsm,an, die zich uitgeeft voor een UNICEF hulpverlener. In werkelijkheid smokkelt hij kinderen voor de Russische maffia. Op een dag ontmoet hij de wees Vlalo en besluit hem naar Polen te smokkelen. Er groiet een band tussen de twee. Als Sharkey er in Polen achter komt dat de gangsters de jongen voor een duister doel willen verkopen, zet hij zijn leven op het spel.
(duur 90 minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.

 

HARRISON'S FLOWERS

Harrisons Lloyd, fotograaf bij ‘Newsweek’, wordt in oktober 1991 naar Joegoslavië gestuurd om foto’s te maken van een conflict dat door de media als ‘niet zo belangrijk’ wordt omschreven. Hij blijft langer weg dan verwacht en ‘Newsweek’ raakt zijn spoor kwijt. Enkele dagen later kondigt ‘The Associated Press’ zijn dood aan.
Begin november 1991 is de oorlog tussen de Kroaten en Serviërs in haar gewelddadigste fase. Sarah, de vrouw van Harrison, neemt een vlucht van het JFK Airport naar wat op dat ogenblik reeds ex-Joegoslavië genoemd wordt, op zoek naar haar man.
(duur 131 minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.

 

FUSE

In het Bosnische dorpje Tesanj aan de Servische grens is het sinds kort vrede. Officieel dan, want er zijn nog vele diepe haatgevoelens tussen de Bosniers en de Serven. Net als tijdens de oorlog bestaat er ook nog veel criminaliteit. Prostitutie, sigaretten- en mensensmokkel en een grote werkloosheid zorgen voor sombere vooruitzichten. Dan wordt bekend dat president Bill Clinton juist dit dorp komt bezoeken omdat hij is verkozen tot een soort ereburger. De bewoners moeten nu een goedgeorganiseerde eenheid gaan vormen. Bosniche brandweermannen moeten samen een team gaan vormen. Hoertjes vormen een gogodansgroep, belastende documenten in het gemeentehuis worden verwijderd en kinderen leren ‘The house of the rising sun’ zingen ter verwelkoming van de president.
(duur 105 minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.

 

HERINNERINGEN AAN SREBRENICA

Voor het eerst vertellen 171 Nederlandse blauwhelmen over hun vredesmissie in Srebrenica. Over wat er met hen en om hen heen gebeurde. Over kou, soldatenlol, moslimvrienden en zwaaien naar de Serviërs. Over wachtlopen, saamhorigheid, afzien en mortierinslagen. Maar vooral over vluchten, angst, machteloosheid en woede. Er zijn duizenden verhalen in de pers verschenen over Srebrenica maar in die verhalen bleef één groep zo goed als onzichtbaar: de Nederlandse soldaten die er waren. In juli 1995 veroverden de Bosnische Serviërs de enclave Srebrenica. De paar honderd licht bewapende Nederlandse blauwhelmen werden van hun posten verjaagd en deels gegijzeld. Duizenden moslimmannen werden vermoord, tienduizenden vrouwen en kinderen afgevoerd. Terug in Nederland wachtten de soldaten hoon en verachting. Pers, politiek en publiek oordeelden dat ze medeschuldig waren aan moord en deportatie. Herinneringen aan Srebrenica levert vooral een onverwachte, onthutsende kijk op de maanden die ons nationale trauma zijn geworden.

Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 2005
ISBN 90 351 2863x, prijs € 19.95 pagina’s 375

 

MIJN DRVAR, DAGBOEK VAN EEN VERGETEN MISSIE

De oorlog in Bosnië bracht een ongekende vluchtelingenstroom op gang. Op het hoogtepunt van de strijd waren meer dan drieënhalf miljoen mensen op de vlucht zowel binnen als buiten Bosnië. Met het akkoord van Dayton kwam er na drie jaar in 1995 een einde aan de oorlog. In mijn Drvar, dagboek van een vergeten missie schrijft Martin de Boer over zijn dagelijkse belevenissen in de peruiode 23 oktober 2009 – 29 april 2010 waarin hij als militair is uitgezonden naar Bosnië. De militaire operatie waarvan hij deel uit maakt, wordt door de Europese Unie geleid en ziet toe op de uitvoering van het vredesverdrag van Dayton. De Boer is lid van het Liaison and Observation Team (LOT) Drvar van de European Union Force (EUFOR 11). De taak van dit team is om informatie te vergaren over de veiligheidssituatie en over de sociale, politieke en economische ontwikkelingen. In dit boek wordt met geen woord gerept over Dutchbat, Mladic, Srebrenica of een verdwenen fotorolletje. Wel over de dagelijkse worsteling van voornamelijk Bosnische Serviërs in een gebied vol mijnenvelden dat getekend is door een keiharde burgeroorlog. De ouderen denken met weemoed terug aan Tito, de jongeren zoeken hun heil elders.

Uitgeverij MEG, april 2011
ISBN 9789059742611, prijs € 17,95 pagina's 256