CAMBODJA

 

UNITED NATIONS ADVANCE MISSION IN CAMBODIA (UNAMIC)

Op 27-02-1992 vertrok een Nederlandse militaire eenheid naar Cambodja om deel uit te maken van de UNAMIC-missie. Hun hoofdtaak bestond uit het opleiden van Combodjanen tot ‘deminers’. U ziet hun voorbereiding in Nederland en vele beelden in Cambodja. De Cambodjaaanse ‘deminers in spe’ moesten natuurlijk een examen afleggen. Tevens ziet u het bezoek aan Cambodja van de Japanse VN-vertegenwoordiger Akashi, die met veel ceremonie wordt ontvangen. Belangrijk is ook de komst van een Hercules C-130 want daarin zit de Nederlandse aflossing voor deze rotatie.
(duur 72 minuten)

 

UNITED NATIONS TRANSITIONAL AUTHORITY IN CAMBODIA 1

De film begint met een stukje geschiedenis. Verder de bijdrage van het Korps Mariniers voorafgaand aan de komende verkiezingen in 1993. Er zijn beelden van het HQ in Sisophan waar de A-cie assistentie levert aan de lokale authoriteiten. In de zuidelijke sector bevindt zich de B-cie in Sok San. Veel regen zorgt ervoor dat er alleen met de BV-206 kan worden gepatrouilleerd en er worden twee hangbruggen gebouwd. De C-cie ligt in Phum Numit en heeft een controlepost bij het grensplaatsje Poi Pet. De D-cie tenslotte ligt in Phum Bavel. In Siem Reap wordt de Cambodjanen geleerd om mijnen op te ruimen zodat de historische tempel Anchor Vat in de toekomst weer een toeristische attractie kan zijn.
(duur 47 minuten)

 

UNITED NATIONS TRANSITIONAL AUTHORITY IN CAMBODIA 2

U krijgt beelden te zien die zijn gemaakt in 1993 van Phon Phen, Sisophon, Svay Chek, Phum Prasat, Shra Chuk, Sok San, Thma Pok, Phum Soeng, Phum Ampil, Phum Ku, Phum Numit, Poi Pet, Sihanoukville, Battambang, Siem Reap en Stung Treng maar ook van de Nederlandse ambassade in Bangkok, en natuurlijk het tempelcomplex Anchor Vat. Verder wordt er stil gestaan bij de ‘Killing Fields’ maar ook het dagelijkse leven op het platteland. De vele mijnen zullen nog jarenlang slachtoffers maken. De DVD wordt ingeleid door de bataljonscommandant lkol der mariniers Patrick Cammaert.
(duur 47 minuten)

 

UNITED NATIONS TRANSITIONAL AUTHORITY IN CAMBODIA SOK SAN

De korporaal der mariniers Marcel Logeman verbleef met zijn maten in het kamp Sok San. Hij maakte deel uit van de 1e geweergroep van het 1e peloton van de F - compagnie. Van zijn verblijf in 1993 maakte hij een impressie van het kamp en de primitieve woon- en werkomstandigheden in dit deel van Cambodja.
(duur 43 minuten)

 

THUISFRONTDAG UNTAC (ROTATIE 2) 1993

Opnames gemaakt ten behoeve van de thuisfrontdag geven een goed beeld van de werkzaamheden op het kamp Sisophon. Vele militairen doen de groeten aan het thuisfront. Na vertoning van deze beelden in Doorn doen de vele bezoekers van deze dag de groeten terug aan hun uitgezonden VN-ers in Cambodja. De DVD wordt ingeleid door majoor Severs.
(duur 86 minuten)

 

HET MIJNENVELD VAN EEN VREDESMACHT
NEDERLANDSE BLAUWHELMEN IN CAMBODJA

‘We hebben gewoon geluk gehad,’zegt een militair over het geringe aantal slachtoffers onder de bijna 3.000 Nederlandse blauwhelmen die tussen mei 1992 en oktober 1993 in Cambodja dienden. Alle ingrediënten voor gewelddadige incidenten met bloedige afloop waren aanwezig. De VN-operatie was slecht voorbereid en moest op een koop je. De bevelsverhoudingen waren onduidelijk en de coördinatie was zoek. ‘New York’, het zenuwcentrum van iedere VN-operatie, leverde onuitvoerbare resoluties in plaats van heldere richtlijnen. De hier zo levendig beschreven ervaringen van ‘Onze jongens’ in Cambodja laten zien hoe moeilijk VN-soldaten het in oorlogsgebieden hebben.

SDU Uitgeverij Den Haag 143 pagina’s ISBN 90-12-06713-8

 

THE KILLING FIELDS

Sydney Schanberg wordt in 1972 als correspondent van de New York Times naar Cambodja gestuurd om daar verslag te doen van de groeiende oorlog tussen de rebellen van de Rode Khmer en de regering. Als de Rode Khmer op 17 april 1975 de hoofdstad Phnon Penh bezet, redt Dith Pran het leven van correspondent Schanberg en dat van enkele andere buitenlandse correspondenten. Wanneer alle buitenlanders het land uit worden gestuurd en de Cambodjanen de stad moeten verlaten, is er niets dat Schanberg kan doen om zijn vriend Dith Pran te helpen. Terug in Amerika raakt Schanberg zijn schuldgevoel niet kwijt. Wat is er gebeurt met Dith Pran? Zou hij mogelijk de verschrikkingen van Cambodja hebben overleefd?
(duur 135 minuten)

Deze DVD is niet bij mij na te bestellen omdat ik er de rechten niet over heb. De DVD staat alleen op de website om aan te geven dat er een speelfilm is in uw interessegebied.