INTERNATIONAL CONFERENCE ON FORMER YUGOSLAVIA

(ICFY)

 

 
 

 

 

 

 

 

JOEGOSLAVIE

International Conference on Former Yugoslavia-missie (ICFY-missie)

Duur: 10 oktober 1994 – 30 maart 1996
Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht, Luchtmacht en Marine
Aantal militairen: 11


Achtergronden

In de zomer van 1994 probeerde de Joegoslavische president Milosevic met een politiek gebaar tot een versoepeling van het internationale embargo tegen zijn land te komen. Hij sloot de grens tussen de Federale Republiek Joegoslavië en de "Bosnisch-Servische Republiek". De contactgroep voor het voormalig Joegoslavië eiste echter dat internationale waarnemers de grens mochten controleren. De FRJ ging op 17 september 1994 akkoord met een niet-geüniformeerde missie: de International Conference on Former Yugoslavia (ICFY). De waarnemers kregen een diplomatieke status.


Het VN-mandaat van de ICFY-missie

De Veiligheidsraad mandateerde in resolutie 943 van 23 september 1994 de waarnemersmissie langs de Servisch-Bosnische grens.


Nederlandse bijdrage aan de ICFY-missie

De Nederlandse regering besloot eind september 1994 om negen personen drie militairen, drie douaniers en drie ambtenaren van Buitenlandse Zaken ter beschikking van de ICFY te stellen. De militairen van landmacht, luchtmacht en marine, vertrokken op 10 oktober 1994. De Nederlanders controleerden de grens aan de Servisch-Montenegrijnse zijde. Het opschorten van de sancties tegen de Bosnische Serviërs op 27 februari 1996 betekende het einde van de ICFY-missie. De laatste Nederlandse militair keerde op 30 maart 1996 terug.


Bron: Ministerie van Defensie
Boek: Van Korea tot Kosovo

 

 

 

 

 

Aantal deelnemende landen: onbekend