JOEGOSLAVIE

 

THE DEATH OF YUGOSLAVIA (Deel 1 en 2)

Een reportage die een volledig beeld geeft van de politieke en militaire factoren die hebben geleid tot het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië. Alle betrokken hoofdspelers komen aan het woord.
(deel 1 ‘The death of Yugoslavia duur 50 minuten)
(deel 2 ‘The road to war’ duur 50 minuten)

 

THE DEATH OF YUGOSLAVIA (Deel 3 en 4)

Een reportage die een volledig beeld geeft van de politieke en militaire factoren die hebben geleid tot het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië. Alle betrokken hoofdrolspelers komen aan het woord.
(deel 3 ‘Wars of Independence duur 50 minuten)
(deel 4 ‘The gates to hell’ duur 50 minuten)

 

THE DEATH OF YUGOSLAVIA (Deel 5 en 6)

Een reportage die een volledig beeld geeft van de politieke en militaire factoren die hebben geleid tot het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië. Alle betrokken hoofdrolspelers komen aan het woord.
(deel 5 ‘A save area’ duur 52 minuten)
(deel 6 ‘Pax Americana’ duur 46 minuten)

 

DE GESCHIEDENIS VAN HET VOORMALIGE JOEGOSLAVIE

De film begint met de moord op koning Frans Ferdinand en laat de ontwikkelingen zien tijdens en na de tweede wereldoorlog. Tito wordt staatshoofd tot aan zijn overlijden in 1984. Nationalistische gevoelens ontbranden die uitmonden in een burgeroorlog. Hoe heeft het zo kunnen komen?
(duur 51 minuten)

 

DE DOODLOPENDE WEG

Een Engelse journalist besluit Joegoslavie in te reizen en te onderzoeken waarom de oorlog is ontstaan. Hij doet dit door met een auto te reizen van Zagreb in Kroatië naar Belgrado in Servië. Onderweg ontmoet hij zowel Kroatische als Servische slachtoffers van de waanzin. Wat is er vroeger gebeurd in Jasenovac en waarom werd Vukovar bijna met de grond gelijk gemaakt. Na de val van het communisme kwam er niet alleen vrijheid maar werd vooral de weg vrijgemaakt voor etnisch nationalisme.
(duur 37 minuten)

 

DISSIDENTE MEDIA’S

Met het opkomend nationalisme hadden de presidenten Milosevic, Tudjman en Izetbegovic de pers hard nodig om hun nationalistische propaganda over te kunnen brengen aan ‘hun mensen’. Ze werden overspoeld met duizenden onwaarheden die er echter wel voor zorgden dat men zich meer en meer terugtrok naar de eigen etniciteit. Sommige journalisten deden niet mee en richtten een onafhankelijk radiostation op of gaven eigen kranten uit. Bekende voorbeelden zijn radio B92 en radio B99.
(duur 39 minuten)