1(NLD) MILITARY RELIEF HOSPITAL

(PAKISTAN)

 

   

 

 

 

 

 

PAKISTAN

1(NLD) NATO MILITARY RELIEF HOSPITAL

Duur 21 oktober 2005 Ė eind januari 2006
Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine
Aantal deelnemende militairen: 110


Achtergrond:


Op 8 oktober 2005 werd Pakistan zwaar getroffen door een aardbeving met de kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Op verzoek van de Pakistaanse regering zegde de NAVO op 21 oktober humanitaire noodhulp toe. Nederland besloot daaraan bij te dragen met een militair veldhospitaal van een Mariniersbataljon, dat op dat moment werkzaam was in Noord-Afghanistan. In november nam de Koninklijke Landmacht de missie over.

Nederlandse deelname:


Het Nederlandse militaire noodhospitaal (het NATO Military Relief Hospital) heeft sinds begin november 2005 hulp verleend aan de Pakistaanse bevolking in en rond Bagh. In het hospitaal zelf werden ruim 4.890 patiŽnten geholpen en bij de vele dagelijkse bezoeken aan dorpen in de wijde omgeving nog eens 3.300. Er zijn 159 zware operaties uitgevoerd. Het patiŽntenaanbod varieerde van verwondingen als gevolg van de aardbeving, zoals fracturen, verwaarloosde botbreuken en brandwonden, tot heugelijke zaken als geboortes. Het grote aantal patiŽnten werd onder meer veroorzaakt doordat lokale ziekenhuizen door de aardbeving volledig vernield waren. Ook vanuit vluchtelingenkampen wisten slachtoffers het Nederlandse hospitaal te vinden.
Het noodhospitaal heeft zijn werkzaamheden overgedragen aan civiele hulpverleningsinstanties, non-gouvernementele organisaties en de plaatselijke autoriteiten die eveneens in het gebied opereerden. De laatste functionarissen kwamen eind januari 2006 terug.


Bron: Ministerie van Defensie

 

 

 

 

 

Deelnemende landen: 10
             
 
Frankrijk
 
Groot BrittaniŽ
 
Lithouwen
 
ItaliŽ
 
Nederland
 
Polen
 
                 
 
Portugal
 
SloveniŽ
 
Spanje
 
TjechiŽ