OPERATION TASK FORCE FOX (INCL. AMBER FOX)

(MACEDONIE)

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MACEDONIE

OPERATION TASK FORCE FOX (INCL. AMBER FOX)

Duur: juni 2002 – december 2002
Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht, Luchtmacht, Marine, Marechaussee
Aantal militairen: ruim 300
Dodelijke slachtoffers: geen


Achtergronden

Operatie Amber Fox is het vervolg op operatie Essential Harvest. Amber Fox behelst de stationering van de NAVO-troepenmacht Task Force Fox (TFF) die de lokale autoriteiten in Macedonië ondersteunt bij de beveiliging van de waarnemers van de Europese Unie Monitoring Mission (EUMM) en de Organisatie voor Veiligheid en
Samenwerking in Europa (OVSE) in Macedonië. Deze waarnemers begeleiden het terugkeerproces van multi-etnische politie-eenheden in Macedonië.

Op verzoek van de Macedonische autoriteiten waren, in verband met de verkiezingen in Macedonië op 15 september 2002, rond die datum 750 extra verkiezingswaarnemers van de OVSE en EUMM in het land aanwezig. Om hen
voldoende bescherming te kunnen bieden, besloot de NAVO tot tijdelijke uirbreiding van Task Force Fox. Nadat de verkiezingen in relatieve rust waren afgerond, konden de versterkingen het land weer verlaten. Eind 2002 werden de operaties Amber Fox en Task Force Fox opgeheven. Sindsdien is onder de naam Allied Harmony een nieuwe NAVO-operatie in Macedonië actief.


Nederlandse bijdrage

Op 26 juni 2002 nam Nederland de leiding over Task Force Fox over van Duitsland. Aan deze vredesmissie namen meer dan 300 Nederlandse militairen deel, merendeels afkomstig van de Koninklijke Landmacht. Het betrof vooral militairen van 43 en 41 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte en Seedorf en van de staf van 1 Divisie "7 december" uit Apeldoorn. Daarnaast leverden ook de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee een bijdrage. De militairen verbleven tot eind december 2002 in Macedonië.
De Nederlanders vormden de staf van Task Force Fox en zes zogenoemde "liaison teams". Ook voorzag onze krijgsmacht in een verbindingscompagnie en logistieke ondersteuning. Behalve Nederland waren onder meer Duitsland, Italië en Frankrijk bij deze operatie betrokken.

Aan de tijdelijke versterking van Task Force Fox in september 2002 leverde ons land een bijdrage met drie "Field Liaison Teams" van de Koninklijke Landmacht, plus twee CH-47 Chinook transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht voor medische evacuatietaken. Het verbindingsdetachement van de landmacht kreeg er negentien militairen bij. Na 15 september werden deze aanvullende eenheden teruggetrokken.
De laatste Nederlandse militairen keerden kort voor de kerstdagen van 2002 terug. Het materieel werd begin januari 2003 per schip van Macedonië via Griekenland naar Nederland gebracht.

Bron: Ministerie van Defensie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelnemende landen: 5
               
 
Denemarken
 
Duitsland
 
Frankrijk
 
Italië
 
Nederland
 
 

 

   
 
 
Nederlandse militairen op patrouille
 
Ceremonie van 4 oktober 2002